10 pytań do : Pracowni cukierniczej.

Ruszamy z naszą nową serią wpisów 10 PYTAŃ DO.. . Zauważyliśmy duże zainteresowanie tematem z waszej strony, chętnie podsyłacie nam w wiadomościach prywatnych pytania do różnych podwykonawców na które chcielibyście poznać odpowiedzi. Postaramy się je zebrać i zadać te najciekawsze, żeby zaspokoić waszą ciekawość a czasem i niepokój :) W pierwszym wpisie gościmy Magdalene Krawczyk z firmy Torcikowo - Olsztyn. Madzia zajmuje się wypiekami na każdą okazję. Spełnia się w tworzeniu artystycznych - cukierniczych dzieł sztuki. Jej pomysły są nowoczesne i nieszablonowe. Wszystkie wyroby tworzy z wielką pasją.
Poniżej 10 pytań, na które odpowiedzi udzieliła nam Madzia. 


118047956_801110053968072_4410932627963834023_njpg


1. Jak duży powinien być tort ?

Wielkość tortu dobieramy do ilości gości zaproszonych na przyjęcie. Wiemy mniej więcej jakich wymiarów obsługa wesela wykraja porcje i na tej podstawie mamy ustalone przeliczniki ze średnicami poszczególnych pięter. Sprawdza się to dużo lepiej niż przelicznik wagowy. Nasze torty są bogato nadziane - prawdziwa śmietana, mascarpone i mnóstwo owoców, więc standardowy przelicznik 100g na osobę w naszym przypadku kompletnie się nie sprawdza. Jeśli Para Młoda decyduje się na więcej niż jeden smak doradzamy zamówienie nieco większego tortu, aby starczyło na dokładki dla łasuchów chcących spróbować każdego ze smaków.


2. Czy przeprowadzacie degustacje swoich wyrobów ?

Poza szczytem sezonu weselnego, czyli od jesieni do wiosny przeznaczamy kilka terminów w naszym grafiku na organizację spotkań degustacyjnych. Przyszłe Pary młode mogą wtedy porozmawiać z nami o szczegółach realizacji i wybrać smak swojego tortu jak i innych słodkości. Dla osób niezdecydowanych, które nie mają jeszcze sprecyzowanych oczekiwań lub po prostu chciałyby spróbować naszych wypieków przed podjęciem decyzji o współpracy przygotowujemy słodkie boxy, które mogą skosztować w domu bez konieczności umawiania się na spotkanie.


3. Słodkości Wegetariańskie- Wegańskie , czy są coraz częściej spotykane na weselu ?

Zdecydowanie tak. Bardzo często wśród gości weselnych zdarzają się osoby, które są weganami, nie tolerują glutenu, laktozy, jaj, cukru czy tez innych produktów. Doradzamy wtedy Parze Młodej, aby dla tych osób przygotować również desery spełniające warunki ich wykluczeń pokarmowych, aby nie czuli się pominięci. Przy torcie weselnym jedno piętro, zazwyczaj najmniejsze górne jest przeznaczone właśnie dla tych gości. Dla nas nie stanowi to problemu. Przepisy na desery wegańskie mamy opanowane do perfekcji, czasami wręcz ciężko jest je odróżnić od standardowej wersji. Wyjątek stanowią słodkości dla osób z silnymi alergiami pokarmowymi. Nie podejmujemy się takich realizacji z tego względu, że w naszej pracowni na co dzień pracuje się na produktach zawierających gluten, laktozę, orzechy etc. i nawet przy największej staranności i sterylności nie możemy zagwarantować, że śladowe ilości nie przedostaną się do przygotowywanego przez nas deseru.


4. Candy Bar - co jest teraz w modzie ?

Słodki stół w formie krojonych ciast wyłożonych na półmiskach to już przeżytek. Teraz królują zdobione, wręcz biżuteryjne słodkości, wyeksponowane na pięknych naczyniach i paterach, które stanowią jedną z głównych atrakcji weselnych. Dobór rodzajów deserów, ich wygląd oraz dekoracja candy baru determinowana jest przez stylistykę wesela. Przy weselach rustykalnych totalnym must have są desery jak najbardziej naturalne w wyglądzie, w neutralnej, ziemistej kolorystyce, bez przesadnych dekoracji. Natomiast przy stylistyce glamour króluje błysk, jadalny brokat, cukrowe kryształy i bogata dekoracja dla każdej słodkości. Niezależnie od wybranej aranżacji zawsze totalnym hitem są lody na patykach, tablica z donutami, wieże makaronikowe i monoporcje musowe.


5. Cena za porcje - od czego zależy ?

Zasada jest prosta – im bardziej skomplikowany wzór tym cena jest wyższa. Torty typu naked cake, w kremie, zdobione kwiatami lub owocami są piękne w swej prostocie i dzięki temu ich cena nie jest wygórowana. Jeśli natomiast do dekoracji tortu używamy masy cukrowej, ręcznie modelowanych ozdób i figurek cena rośnie.


118355606_666395604084551_7200695193210751447_njpg



6. Co się stanie jeżeli tort ulegnie zniszczeniu w takcie transportu?
 ​
To chyba najczęstsza wizja w moich koszmarach. Na szczęście kompletnie nierealna. Torty weselne przewozimy w warunkach chłodniczych. Często są to pokaźnych rozmiarów kolosy, więc aby nie uległy zniszczeniu przy ewentualnej kolizji czy nieprzewidzianej sytuacji na drodze piętra tortu wieziemy w częściach. Dopiero na zapleczu Sali weselnej zestawiamy piętra tortu w całość, dekorujemy i kompletny tort przekazujemy do chłodni. Gdyby jednak zdarzył się taki przypadek, że tort uległby zniszczeniu czy w trakcie transportu, czy też w wyniku innej nieprzewidzianej sytuacji jestem w stanie zmobilizować wszystkie siły i w ciągu kilku godzin przygotować nowy tort. Nigdy nie zostawiłabym Pary Młodej w tak ważnym dla nich dniu bez wymarzonego tortu.


7. Czy wykonujecie spersonalizowane projekty ?

Z największą przyjemnością. Proste, popularne wzory tworzy się szybko i bezproblemowo, lecz tak naprawdę frajda zaczyna się gdy klienci stawiają przed nami wyzwania. Uwielbiam nieszablonowe projekty przy których mogę dać upust swojej duszy artystycznej. I choć czasami pomysły klientów bardzo mijają się z poczuciem mojej estetyki to zawsze staram się doradzić i wypracować kompromis tak, aby efekt końcowy zrobił wrażenie na wszystkich. Często to właśnie te projekty tworzone specjalnie dla klientów według ich wytycznych stają się początkiem nowej mody i z chęcią są powielane przez inne Pary Młode.


8. Kiedy trzeba się zgłosić aby zamówić tort oraz słodki stół na przyjęcie weselne ?

Z tej racji, że nie jesteśmy cukiernią przemysłową, a raczej małą manufakturą mamy ograniczone moce przerobowe. Zainteresowanie naszymi słodkimi dziełami jest bardzo duże i często z wielkim żalem musimy odmawiać przyjęcia zlecenia ze względu na brak wolnych terminów. Pary Młode, które chcą mieć pewność wolnego miejsca w grafiku na realizację tortu powinny się zgłosić na ok rok/pół roku przed weselem. W przypadku realizacji słodkiego stołu na jeden termin przyjmujemy maksymalnie 2 zlecenia ze względów logistycznych. Candy bary rozstawiamy na Sali weselnej maksymalnie jak najbliżej godziny rozpoczęcia przyjęcia, aby słodkości były maksymalnie świeże przed przybyciem gości. Także 2 zlecenia na 1 termin to logistyczne maksimum.


9. Za co mogą być doliczane dodatkowe koszty ?

W zasadzie poza kosztami dostawy przy tortach weselnych nie pobieramy żadnych dodatkowych opłat. Przy słodkich stołach dodatkowy koszt może stanowić aranżacja stołu. Podstawowa wersja ekspozycji słodkości na naszych paterach i naczyniach jest gratis do całej usługi. Natomiast jeśli Parze Młodej zależy na bogatszej dekoracji kwiaty/balony/ścianki itp. zleca to swojej firmie dekoratorskiej lub z nami ustala na to dodatkowy budżet.


10. Na jakim terenie realizujecie zamówienia ?

Standardowo obsługujemy teren do 100 km od Olsztyna, choć w ubiegłych sezonach zdarzało się nam wiele realizacji nawet poza granice naszego województwa. Wszystko jest kwestią logistyki i przy większych zamówieniach jeśli dany termin daje nam możliwość na kilkugodzinną podróż możemy osłodzić również dalsze regiony Polski.


118316580_1416362421893910_1622399677914875629_njpg


Wszystkie dzieła Madzi możecie zobaczyć na jej social mediach:
FB : https://www.facebook.com/TorcikowoOlsztyn
Instagram: https://www.instagram.com/torcikowoolsztyn/

Potrzebujecie pomocy przy Organizacji Ślubu i Wesela?
KLIKNIJ>>po więcej szczegółów i sprawdź jak łatwo możesz podjąć współprace z Wedding Plannerem :)